Kirjoitin jokin aika sitten, kuinka Posti onnistui hukkaamaan lähes miljardi euroa kannattamattomiin liiketoimintakokeiluihinsa. Rahallisten menetysten lisäksi Posti kävi lävitse myös suuria rakenteellisia uudistuksia. Tuhannet suomalaiset ovat menettäneet työnsä yrityksen logistiikkapelleilyn myötä. Samaan aikaan palveluiden taso on romahtanut dramaattisesti, kun työntekijöiden vastuualueet ovat kasvaneet liian suuriksi henkilöstövähennyksien myötä. Laihdutuskuuri ei kuitenkaan ole ulottunut yhtiön pulleaan johtoportaaseen, jossa vuosittaiset palkkiot ovat heikoista tuloksista huolimatta kasvaneet tasaista vauhtia.
Tulevaisuus vaikuttaa ilottomalta. Postilla on jo muutaman kuukauden ajan käyty neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta. Palvelualojen työnantajat ovat laittaneet Posti- ja logistiikka-alan unionin ahtaalle. Julkisuuteen levinneiden tietojen mukaan työnantajat ovat tarjonneet neuvotteluihin 17-sivuisen esityksen, josta ei voi neuvotella. Postiala uhkaa ajautua sopimuksettomaan tilaan, sillä nykyinen työehtosopimus päättyy huomenna.
Työnantajapuolen edustajan Paltan mukaan postiala käy lävitse historiallista muutosta, mikä edellyttää myös henkilöstöltä entistä enemmän joustoa. He kuitenkin sanovat, että liitto ei olisi valmis reagoimaan tulevaan muutokseen. Posti- ja logistiikka-alan unioni puolestaan katsoo, että työnantajapuoli haluaa heikentää työehtosopimusta hyvin olennaisilta kohdin, eikä ole valmis tekemään lainkaan kompromisseja. Neuvottelijat ovat pattitilanteessa.
Ulkopuolisen silmin tarkasteltuna työnantajan neuvotteluissa esittämät vaatimukset ovat kohtuuttomia.
Palta pyrkii heikentämään työntekijän asemaa jokaisella mahdollisella tavalla, aina muutosturvasta terveydenhuoltoon ja vuosilomiin. Eniten keskustelua on kuitenkin syntynyt henkilökunnan aikalisistä, jotka halutaan yliviivata lähes kokonaan uudesta työehtosopimuksesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi liki kolmenkymmenen prosentin palkanlaskua sanomalehdenjakajille ja muille yötöitä tekeville työntekijöille.
Posti postaisi käytöstään myös lauantaityökorvaukset sekä heikentäisi sunnuntaista maksettavaa pyhäkorvausta.
Liitto ei yksinkertaisesti voi hyväksyä työnantajapuolen esitystä, jossa ei tulla lainkaan vastaan.
Palta on ilmoittanut myös halustaan siirtyä jaksotyöaikaan, jossa työvuoroluettelo laadittaisiin aina kahden viikon ajanjaksoille. Jakson säännöllinen työaika voisi tulevaisuudessa olla enintään 88 tuntia ja päivittäinen työvuoro joustavasti 4 - 10 tuntia. Työvuoroluettelosta ilmenisi päivittäisen säännöllisen työajan alkamisajankohta, suunniteltu päättymisajankohta sekä työntekijän vapaapäivät.
Valitettavasti suunniteltu päättymisajankohta ei kuitenkaan olisi kirkossa kuulutettu, sillä joustavuuden vuoksi työnantaja voisi halutessaan ilmoittaa työpäivän kuluessa milloin työpäivä päättyy. Epävarmuuden kautta haetaan yksinkertaisia säästöjä henkilöstön ylityökustannuksista, mutta samaan aikaan se jättää työnantajalle täysin mielivaltaisen oikeuden muuttaa työvuorolistoja, niin kuin parhaakseen näkee.
Työnantaja haluaa itselleen myös yksipuoleisen oikeuden päättää työntekijän työssäkäyntialueen laajuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijä sitoutuu työsopimuksessaan vaihtamaan työpistettä sinne, minne työnantaja hänet kulloinkin osoittaa. Halutessa työntekijä voidaan ohjata esimerkiksi Helsingistä Lohjalle, Tammisaareen tai Hyvinkäälle. Oulusta Kajaaniin, Kemiin tai Rovaniemelle.
Juuri nyt näyttää siltä, että työnantaja ei edes pyri aidosti neuvottelutulokseen, vaan sanelee surutta tulevaisuuden henkilöstöpolitiikkansa ja odottaa valtakunnansovittelijan ratkaisua.
Henkilökohtaisesti omat sympatiani ovat varauksetta Postin henkilökunnan puolella.
Palveluiden käyttäjänä en voi kuin puistella päätäni ja hämmästellä. En yksinkertaisesti voi käsittää, kuinka Suomen valtion omistama yhtiö voi polkea työntekijöidensä oikeuksia tällä tavalla. Eikö tämä teistäkin kerro huolestuttavan paljon maamme henkisen tilan rappiosta?